måndag 15 juni 2009

Förlegad syn på aborter

Anders Milton skriver på DN debatt idag om aborter, efter en utredning han gjort på beställning av socialdepartementet, med syfte att på sikt minska antalet aborter i Sverige. Utgångspunkten för utredningen är underlig, istället borde man försöka minska antalet ofrivilliga graviditeter, inte andelen av dessa som slutar i abort. Även bilden av hur ofrivilliga graviditeter uppstår är märklig. Milton skriver:
Kunskapen om den sexuella och reproduktiva hälsan kan vara bristfällig. Attityder kan spela in; mannen förväntar sig att kvinnan står för skyddet och han tar inget eget ansvar för sin sexualitet, båda är berusade och struntar i riskerna, kvinnan fås till att acceptera samlaget genom tjat, hot eller våld och har då inga preventivmedel till hands.
Det här är tyvärr fortfarande den gängse bilden av personer som gör abort i Sverige 2009. Ungdomar, fylla, sexuellt utnyttjande eller till och med våldtäkter. Att majoriteten av dem som gör abort lever i stabila parförhållanden, eller att 40 procent av de kvinnor som gör abort är över 30 år framkommer inte i Miltons artikel. Anneli Kero skriver i Läkartidningen:
Tendensen att osynliggöra resursstarka grupper har säkert att göra med att aborträtten kan upplevas svårare att försvara om den inte förknippas med psykosocial nöd. Osynliggörandet av "abortpar" bidrar dock till att abort förblir tabubelagd och fortfarande huvudsakligen ses som en nödlösning bland speciella riskgrupper [...]
Milton verkar också förutsätta att de flesta människor inte vet hur man skyddar sig mot graviditeter och könssjukdomar, och informerar oss bland annat om att "kondomen måste finnas på under hela samlaget, endast då kan man skydda sig mot infektioner som kan ge långsiktiga och allvarliga besvär." Även synen på invandrare är, minst sagt, märklig:
För dem som nyss flyttat till Sverige och läser svenska på sfi bör undervisningen inkludera undervisning om sexuell och reproduktiv hälsa, relationer, jämställdhet, värderingar och olika synsätt på sexualitet.
En statlig utredare befäster alltså fördomen att vuxna människor som råkar vara födda i ett annat land än Sverige inte har ambitionen att leva i jämställda förhållanden, och dessutom inom ramen för svenska för invandrare behöver undervisning i hur man rullar på en kondom.

Kolla också Julia Skott, trollhare, Svensson, Hillevi Wahl

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar