söndag 14 juni 2009

Eftervalsanalys och Piratpartiet

Vänsterpartiet gjorde ett uselt val till EU-parlamentet, vi tappade hälften av våra väljare jämfört med valet 2004. Samtidigt fick Piratpartiet 7,1 procent av rösterna.

Vad som ofta sagts hittills är att våra väljare, i egenskap av EU-kritiker i högre utsträckning än andra lät bli att rösta. Nu presenterar Synovate en mätning som visar att det inte stämmer, Vänsterpartiets sympatisörer har röstat i högre utsträckning än tidigare:

Bland MP- och V-sympatisörerna ökade samtidigt valdeltagandet kraftigt, och en majoritet av dem röstade. Det pekar på att det inte var en dålig mobilisering som låg bakom valförlusten för Vänsterpartiet, utan att en stor del av partiets sympatisörer röstade på andra partier i EU-valet, i första hand MP och S.

Jag tror själv att vi förlorat många yngre väljare till Piratpartiet, som var störst i åldersgruppen 18-30 år, medan Vänsterpartiet i år hade vårt största stöd bland medelålders väljare.

Egentligen är det märkligt att PP lyckats ta väljare ifrån oss. Partiet tar bara ställning i ungefär 2 procent av de frågor som EU-parlamentet beslutar om, och i de frågorna har PP närmast identiska åsikter med Vänsterpartiet. I övriga frågor säger de att de kommer att rösta med sin partigrupp i EU-parlamentet, även om de ännu inte berättat vilken partigrupp de kommer sätta sig i. Före valet har de talat om den liberala eller den gröna gruppen, men de svenska partier som redan sitter i dessa grupper verkar splittrade i frågan, och båda partigrupperna har åsikter som avviker från Piratpartiets, om t.ex. Lissabonfördraget.

PP har även fått en inbjudan till vänstergruppen GUE/NGL, men frågan är om de kommer att acceptera den. Piratpartiets nya EU-parlamentariker Christian Engström är gammal folkpartist, och kommer kanske tacka nej till att sitta med oss på grund av ideologiska skygglappar. Avgående EU-parlamentarikern Jens Holm skriver:

Vart går Piratpartiet? [...] Till oss i vänstergruppen, GUE/NGL? Vi är en konfederal grupp där varje delegation kan rösta som den vill, vi är för frihet på nätet och mot Lissabonfödraget. Piratpartiet har fått en inbjudan om samtal, bollen ligger hos dom. PP bestämmer själva förstås. Vore jag piratpartist skulle jag engagera mig i frågan och inte låta en handfull i partitoppen bestämma.
Det verkar det också som att flera piratpartister gör. Vi får se hur det slutar, men jag hoppas själv att de sätter sig med oss i GUE/NGL.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar