onsdag 5 augusti 2009

En bra och en dålig dokumentär, plus ett filmtips

Se
Super mom handlar om tävlingen Young American Mother of the Year, och skildrar en för mig helt främmande värld. Hemmafruarna i tävlingen tävlar i moderskap och gudstro (Hillary Clinton vann delstatstävlingen en gång på 1980-talet) inför en jury som frågar Gud om råd när de ska utse en vinnare. Konservativa familjevärderingar, pappor som är helt handfallna inför sina barn och kvinnor som förverkligar sig själva enbart genom familjen. Se!

Se inte
Också på SVTs hemsida, Flygkapningen den svarta september. 48 minuter utan att ställa en enda intressant fråga är något av en bedrift. Tittaren får inte veta varför planet kapades, ingenting om hur världspolitiken 1970 ledde fram till kapningen, inget om vilka konsekvenser kapningen fick. Däremot detaljerade beskrivningar av vilken mat gisslan fick äta, plus en före detta gisslan som tycker att det 40 år senare är värt att kommentera att ambassadpersonalen hade med sig tamponger till kvinnorna i gisslan.

Se istället
Vill du se något intressant om politiskt våld på 1970-talet, se istället Der Baader-Meinhof Komplex (på svenska märkligt nog översatt till The Baader-Meinhof Complex). En spelfilm som ställer intressanta frågor, och fick iallafall mig intresserad av vad det egentligen var som gick så fel inom delar av 1970-talsvänstern.