söndag 19 juli 2009

Finanskris och alienation

Den svenska överklassen verkar inte drabbas av lågkonjunturen, iallafall att döma av ett reportage i dagens DN. Under Stockholmsveckan i Visby åker halva Stureplan ner till Gotland och häller ut champange för tusentals kronor, bara för att visa att de kan. DN intervjuar bland annat en kille som en gång på fyllan spontanflugit(!) till Miami(!!) och inte tycker om att det finns folk på Stockholmsveckan som varit tvungna att spara för att åka dit:
– Många sparar ihop pengar hela året bara för att kunna vara kung i baren under en vecka, det kommer många snickare och så, säger han med en besviken blick.
Mängder av människor har blivit arbetslösa under senaste halvåret, sjukpenning, studiemedel och pensioner sänks, och vad står det på löpsedlarna? Spaltkilometer om kronprinsessans bröllopsplaner.

Alienation innebär att människor, påverkade av bland annat massmedia, vänder uppmärksamheten från de sociala problem som finns i samhället. Istället internaliseras de problem som finns i det nuvarande kapitalistiska samhället, och folk intresserar sig istället om artificella saker. Kvällstidningslöp från de senaste dagarna: "Undersök dina naglar - du kan ha dödlig sjukdom" "Janet Jackson vill få vårdnaden om Michaels barn" "Victorias kärlekskrav till kungen för att Daniel skulle få vara med på födelsedagen"

Den svenska överklassen mår fortfarande bra. Hur mår du?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar